Szanowni Państwo,

z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych – Wesołego Alleluja!

poniżej fragment „tematycznej” SIWZ:

 

JAJA – kurze

opis wg słownika CPV – kod CPV 03142500-3

 

2 Wymagania

2.1 Wymagania organoleptyczne

Według Tablicy 1

Tablica 1 – Wymagania organoleptyczne dla jaj kl. A – kury domowej
Lp. Cechy Wymagania Metody badań według
1 Skorupa O normalnym kształcie, czysta, nieuszkodzona, niemyta, nieczyszczona Wg. 2.1.1
2 Komora powietrzna O wysokości nie przekraczającej 6 mm, nieruchoma; w jajach oznakowanych, jako EKSTRA – o wysokości nie przekraczającej 4mm
3 Białko Przejrzyste, gęste, bez ciał obcych
4 Żółtko Słabo widoczne, kuliste, przy obracaniu jajem słabo ruchliwe, powracające do centralnego położenia, bez ciał obcych
5 Tarczka zarodkowa Niewidoczna
6 Zapach Swoisty, bez obcego zapachu

 

2.1.1 Określanie wysokości komory powietrznej, wyglądu białka i żółtka, obecności ciał obcych i widoczności tarczki zarodkowej wykonywać, prześwietlając jaja. Kontrolne prześwietlanie jaj wykonać za pomocą lampy jajczarskiej. Podczas prześwietlania zwrócić uwagę na stabilność i barwę komory powietrznej oraz uszkodzenia skorupy.

Zapach jaj oceniać w temperaturze pokojowej bezpośrednio po otwarciu opakowania.

Określanie wyglądu skorupy należy wykonać wzrokowo przez oględziny jaj. Jaja podejrzane o mycie lub czyszczenie należy badać w świetle lampy ultrafioletowej z filtrem Wooda. Jaja myte lub czyszczone charakteryzują się niejednorodną i zwykle nieco słabszą fluorescencją, z widocznymi konturami plam po usuniętym brudzie,