Szanowni Państwo,
z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych – Wesołego Alleluja!
poniżej fragment „tematycznej” SIWZ:
JAJA – kurze
opis wg słownika CPV – kod CPV 03142500-3
2 Wymagania
Według Tablicy 1
Tablica 1 – Wymagania organoleptyczne dla jaj kl. A – kury domowej
Lp. | Cechy | Wymagania | Metody badań według |
1 | Skorupa | O normalnym kształcie, czysta, nieuszkodzona, niemyta, nieczyszczona | Wg. 2.1.1 |
2 | Komora powietrzna | O wysokości nie przekraczającej 6 mm, nieruchoma; w jajach oznakowanych, jako EKSTRA – o wysokości nie przekraczającej 4mm | |
3 | Białko | Przejrzyste, gęste, bez ciał obcych | |
4 | Żółtko | Słabo widoczne, kuliste, przy obracaniu jajem słabo ruchliwe, powracające do centralnego położenia, bez ciał obcych | |
5 | Tarczka zarodkowa | Niewidoczna | |
6 | Zapach | Swoisty, bez obcego zapachu |
2.1.1 Określanie wysokości komory powietrznej, wyglądu białka i żółtka, obecności ciał obcych i widoczności tarczki zarodkowej wykonywać, prześwietlając jaja. Kontrolne prześwietlanie jaj wykonać za pomocą lampy jajczarskiej. Podczas prześwietlania zwrócić uwagę na stabilność i barwę komory powietrznej oraz uszkodzenia skorupy.
Zapach jaj oceniać w temperaturze pokojowej bezpośrednio po otwarciu opakowania.
Określanie wyglądu skorupy należy wykonać wzrokowo przez oględziny jaj. Jaja podejrzane o mycie lub czyszczenie należy badać w świetle lampy ultrafioletowej z filtrem Wooda. Jaja myte lub czyszczone charakteryzują się niejednorodną i zwykle nieco słabszą fluorescencją, z widocznymi konturami plam po usuniętym brudzie,
Zostaw komentarz